Arabuluculuk Kanunu’na göre tarafların uzlaşabileceği ve sözleşme ilişkisinden kaynaklanan mahkeme kararının gerekmediği durumlarda Alanya Arabulucu Avukatlar sayesinde arabuluculuğa başvurulabilir.
Hangi Durumlarda Arabuluculuk Zorunlu?
- Kıdem Tazminatı,
- Tazminat İhbarı,
- Yeniden İstihdam,
- Fazla mesai ücreti,
- Sendikal tazminat,
- İşçi ücret alacağı,
- Yıllık izin ücreti,
- Boşta kalma süresi tazminatı,
- İşe çağırmama tazminatı,
- Kötü niyet (Ayrımcılık) tazminatı,
- Yol ve yemek ücretleri,
- Ulusal ve Dini Bayram tatillerinden kaynaklanan davalar
- Prim ücreti,
Örneğin, tarafların boşanması ve çocuğun velayeti için mahkeme kararı kesinlikle gerekli olduğu için Taraflar bu tür konuları arabulucuya götüremezler. Yine anlaşmazlık aile içi şiddetten kaynaklanıyor ve Ceza Muhakemesi Kanunu’nda uzlaşma kapsamına giren suçlardan biri olmadıkça bu olay arabuluculuğa uygun olmayacaktır. Ancak, boşanma, ihmal, silahsız kasten yaralanma, hakaret, tehdit, konut aracılığı ile yaralanması sonrasında bütün kredi sözleşmeleri, alım satım sözleşmeleri, tüketici uyuşmazlıkları, eser sözleşmeleri, kira uyuşmazlıkları, işçi alacakları, deniz ticareti ve sigorta uyuşmazlıkları, marka-patent uyuşmazlıkları, mal paylaşımı tazminat anlaşmazlıklar nedeniyle şikayet, böyle dokunulmazlığını ihlal ve ticaret sırlarını açığa vurma gibi suçlardan dolayı komisyon talep edilmesi için uygulanabilir.
İşçi-işveren uyuşmazlıklarında arabuluculuğun zorunlu hale getirilmesi için yasal düzenlemeler yapılmaktadır.
Ne zaman arabulucuya gidebilirim?
Taraflar arasında hukuki ihtilaf çıktıktan sonra, mahkemeye veya tahkime başvurmadan önce veya mahkemede dava açıldıktan sonra arabuluculuk da uygulanabilir.
Arabulucu Kaç Lira Alır?
Aksi kararlaştırılmadıkça taraflar arabulucunun ücret ve giderlerini eşit olarak öderler. Uyuşmazlık, örneğin 25.000 TL’lik bir davada para ile ölçülebiliyorsa, taraflar arabulucuya toplam %6 ücret öderler. Ücret çizelgesine göre, bu oran anlaşmazlığa konu tutar arttıkça kademeli olarak azalmaktadır. Parasal olarak ölçülemeyen durumlarda arabulucuların ücreti saatlik ücret olarak ödenir. Tarife kapsamında arabulucu ile herhangi bir ücret anlaşması yapılamaz.
Arabuluculuk / Uzlaşma Nedir?
Ceza Hukuku kapsamındaki bazı uyuşmazlıklar; sadece arabulucunun rehberliğinde yargısız olarak; yargı mercilerinin gözetiminde çözüm sağlayan alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Uzlaştırma; mağdurun veya yaralının şüpheli veya sanıkla anlaşması sonucu cezai takibatın sona ermesidir.
Uzlaşma, suçun işlenmesiyle bozulan toplumsal düzenin barışçıl bir şekilde yeniden kurulmasını sağlayan alternatif bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Uzlaşma müzakereleri ve uzlaşma anlaşması, şartlar varsa hem soruşturma hem de kovuşturma aşamalarında yapılabilir.
Uzlaşmanın Faydası
Uzlaşma, mağdura yargılama sonucundan çok daha fazla memnuniyet sağlar.
Arabuluculuk sayesinde mağdur, failin gözlerine bakma ve sadece fail tarafından cevaplanabilecek sorular sorma olanağına sahiptir,
Mağdur, faile yasadışı eylem hakkında ne hissettiğini söyleme şansına sahiptir. Uzlaşma sayesinde mağdur ceza ve tazminat davalarıyla uğraşmaktan kurtulur ve zararın kısa sürede giderilmesi sayesinde adalete olan güven artar.