Kategoriler
Arabulucu

İş Davası Arabuluculuk

Arabulucu Avukat Alanya

1 Ocak 2018 tarihinden itibaren yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle, mahkemelerin yeniden istihdam davalarında önce arabulucuya başvurmaları gerekecektir. Arabuluculuk uygulaması, mahkemeler üzerindeki yükü azaltmayı ve daha hızlı bir çözüme ulaşmayı amaçladı.

İş sözleşmesi feshedilen çalışan, mahkemeye gitmeden önce fesih bildiriminin bildirildiği tarihten itibaren bir ay içinde arabulucuya iade talebinde bulunmak zorundadır.
Arabulucunun atanmasından sonraki üç hafta içinde bir karar verilmelidir. Zorunlu durumlarda bu süreye bir hafta eklenebilir.
Arabuluculuk uygulamasının sonunda bir anlaşmaya varılırsa, taraflar tarafından bir uzlaşma belgesi hazırlanacak ve imzalanacaktır. Arabuluculuk sürecinin bir sonucu olarak, çalışan ve işveren eski haline getirme konusunda anlaşamazlarsa, arabulucu tarafından son dakika verildiği tarihten itibaren iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılabilir.
Taraflar arabuluculuk sonucu işçinin başlamasını kabul ederse, başlangıç tarihi, tazminat ve mali haklar ve başarısızlık durumunda ödenecek tazminat miktarı sözleşme metninde belirtilecektir.
Arabulucularla yapılan müzakereler sonunda herhangi bir anlaşmaya varılamazsa, arabulucu bir rapor hazırlayacak ve bu rapor mahkeme başvuru dilekçesine eklenecektir.

Fazla mesai, tatil ücreti, tazminat

Geri ödeme ve kıdem tazminatı, fazla mesai ücreti, ücretli izinli ücretler, genel tatil ücretleri ve tazminat gibi anlaşmazlıklar öncelikle arabulucuya uygulanması gereken konular arasındadır.

İş kazası ve meslek hastalığı vakaları

İş kazaları ve meslek hastalıklarından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat davalarında ve bunlarla ilgili tespit ve rücu davalarında arabulucuya gitmeye gerek yoktur.
Arabuluculuk sürecine dikkat
Arabulucunun daveti üzerine, Taraflardan biri geçerli bir sebep belirtmeden ilk toplantıya katılmazsa ve arabuluculuk faaliyeti sona ererse, toplantıya katılmayan taraf, dava kısmen veya tamamen haklı olsa bile, kararın tüm maliyetinden sorumlu tutulacaktır.
Geçerli bir mazeret göstermeden arabuluculuk sürecine katılmayan işveren, dava haklı olsa bile tüm yasal masrafları ödemek zorunda kalacak ve davayı kazanmış olsa bile avukatlık ücretini alamayacaktır.
Her iki tarafın da ilk toplantıya katılmaması nedeniyle sona eren arabuluculuk faaliyeti ile ilgili olarak dosyalanacak davalarda, tarafların yasal masrafları üzerinde kalacaktır.

Uzlaşma yoksa, mahkemeye

Arabulucuya gitmek zorunludur, ancak Taraflar arabuluculuk sürecinin sonunda aynı fikirde olmayabilir. Bu nedenle, taraflar kabul edemezse, mahkemeye gitmek için herhangi bir engel olmayacaktır.
Taraflar arabuluculuk müzakerelerinin sonunda bir anlaşmaya varırsa, tarafların kararlaştırılan konuları yeniden yargılamaları mümkün olmayacaktır. Arabuluculukta çözülen bir konunun tekrar yargı konusu olması için, daha sonra tehdit, dolandırıcılık ve güç gibi bir durumun ortaya çıkması gerekir.

Daha düşük maliyet

Arabulucu sistemi mahkeme masraflarından daha ekonomiktir. Dava ücreti ve uzman ücreti gibi masraflar ödenmez. Taraflar arabuluculuk müzakerelerine katılmışlarsa, bir anlaşmaya varırlarsa arabuluculuk ücreti tarifesini eşit olarak ödeyeceklerdir. Taraflar aynı fikirde değilse, iki saatten az müzakere süreleri, kamu bütçesinden taraflar tarafından eşit olarak karşılanacaktır ve iki saatten fazla müzakerelerde iki saatten fazla olacaktır.

Kategoriler
İşçi

Kullanılmayan Yıllık izin Parası

KULLANMADIĞIM İZİNLER İÇİN NASIL PARA ALABİLİRİM?

Altı yıldır çalıştığım işyerimde yılda sadece bir hafta izin aldılar. Kullanılmayan izinlerim için nasıl ödeme alabilirim? Eğer ben istifa edersem kıdem tazminatı alabilir miyim?

İş Kanununa göre, yıllık ücretli izin süresi, çalışanın işyerinde çalışma süresine göre belirlenir. Buna göre, işyerinde çalışma süresi;

Bir ila beş yıl arasında 14 gün, 5 yıldan fazla ve 15 yıldan az 20 gün, 15 yıl veya daha fazla olanlar yıllık ücretli izin 26 gün hakkına sahiptir.

İşin feshi ne olursa olsun, çalışana kullanılmayan izin parası ödenir.

Tatil süreleri yasada belirtilen sürelerden daha az olamaz, ancak toplu iş sözleşmesi veya işveren ile çalışan arasındaki iş sözleşmesi ile artırılabilir. Yıllık izne hak kazanmak için bir yıllık çalışma gereklidir. Bu nedenle, 6 yıllık bir çalışmanız varsa, beş yıllık bir izin hakkına sahipsiniz. İlk yıl hariç, dört yıl boyunca 14 günden 56 güne ve geçen yıl 20 güne kadar ayrılma hakkına sahipsiniz.

Yılda bir haftadan beş yıl içinde 35 güne kadar izin aldığınızdan, toplam 76 gün boyunca 41 kullanılmayan izin için ödeme alabilirsiniz. Çalışırken para bırakmak mümkün değildir. Ancak, gönüllü olarak ayrıldığınızda veya işveren tarafından kovulduğunuzda, kullanılmayan izin ödeneği alabilirsiniz. Bir çalışan, haklı fesih dışında bir nedenden dolayı gönüllü olarak işten ayrılırsa, kıdem tazminatı ödenmez. Sadece kullanılmayan izinler için ödeme alabilirsiniz.

İŞVEREN İŞTEN ÇIKARMA BASKISI VARSA NE YAPMALI?

Nisan ayında iş yerinde 25 gün boyunca çalışma askıya alındı, beni ücretsiz izne çıkardılar. O zamandan beri ödenmemiş izin ödeneği alıyorum. İşveren, 15 Temmuz’dan itibaren ödenmemiş izni tekrar uzattı. Şimdi işi gönüllü olarak bırakmamı istiyorlar. Ne yapmalıyım?

Salgın nedeniyle uygulanan işten çıkarma yasağı 17 ağustos’a kadar uzatıldı. Yasaklama süresi 30 Haziran 2021’e kadar uzatılabilir. Yasaklama döneminde, işveren çalışanı ücretsiz izinli olarak rezerve edebilir. Normalde rızası olmadan ücretsiz izin alan çalışan, bu durumu fesih için haklı bir neden haline getirerek kıdem tazminatı alabilir. Ancak, yasaya göre, işten çıkarma yasağı sırasında ücretsiz izinli alınan çalışan bu durumu haklı çıkaramaz. İşverenin talebini yerine getirirseniz ve iş sözleşmenizi feshetirseniz, kıdem tazminatı alamazsınız. İşverenle anlaşırsanız ve kıdem tazminatınızla ayrılırsanız, işsizlik ödeneği hakkınızı kaybedersiniz.
Bununla birlikte, işveren önceki işinizden dolayı ücret veya fazla mesai ücreti ödemediyse, bunu fesih için haklı bir neden haline getirerek işinizi sona erdirebilirsiniz. Doğru sona erdirmek için ihbar tazminatı alamazsınız, ama kıdem tazminatı alabilirsiniz. Son 3 yılda en az 600 gün çalıştıysanız, yeni bir iş bulamazsanız işsizlik ödeneği hakkınız devam edecektir.

Kullanılmayan izin paraları işten ayrılan kişiye, işten ayrılırken nihai ücret karşılığında ödenir. İş sözleşmesinin feshi ne olursa olsun, çalışanın kullanılmayan izni ödenmelidir.

FON ARTARSA KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR MİYİM?

2002 yılında ilk kez sigorta ile çalışmaya başladım. 5800 premium günüm var. 17 yıldır aynı yerde çalışıyorum. İşten ayrılmak istemiyorum, ama kıdem tazminatı Fonu gelirse, kıdem tazminatımı alabilir miyim?

Kıdem tazminatı çalıştıkları her yıl için 30 günlük ücret üzerinden 31 Aralık 2021 yılına kadar ve önümüzdeki dönemde her yıl için 20 günlük ücret esas alınarak tamamlayıcı bir emeklilik sistemine kıdem tazminatı dönüşüm taslağı, gereği tazminat almaya hak kazanacaklar. işten ayrılırken işveren tarafından önceden ödenecektir. 1 Ocak 2022’den sonra çalışılan her yıl için, 11 günlük kıdem tazminatı karşılığında fona ödenen yüzde 3 prim TES içinde birikecektir.

Bu miktarların yüzde 25’i 60 yaşında toplanabilir ve kalan miktar emekli maaşına eklenir ve aylık olarak ödenir. 8 Eylül 1999’dan önce ilk kez sigorta ile çalışmaya başlayanlara, 15 yıllık sigortaya 3600 prim günü ödendi; Bu tarihten sonra işe başlayanlar, 7000 prim gününü tamamladıktan sonra gönüllü olarak işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı alabilirler. Hala 5800 prim gününüz olduğundan, 40 Ay daha çalışırken ve prim gününüzü 7000’e tamamladığınızda, kendi takdirine bağlı olarak ayrılabilir ve kıdem tazminatı alabilirsiniz. Mevcut yasada bu haklar devam edecektir. Ancak, 1 Ocak 2022’den sonra çalıştığınız her yıl için, 30 gün değil, 19 gün boyunca kıdem tazminatı alabileceksiniz.

Cumhurbaşkanlığı açıklaması: “bu işi kıdem tazminatı konusunda adil bir konuma getirmeden bu adımı atmak adil değil, doğru değil.”Bu nedenle, kıdem tazminatının TES haline dönüştürülmesine ilişkin düzenlemenin nasıl şekilleneceğini veya gündem dışı olup olmayacağını önceden söylemek mümkün değildir.