Kategoriler
Arabulucu

Arabuluculuk Tahkim Merkezi

Tahkim görevleri, tarafların hak ve yasalarına uygun olarak, güvene dayalı bir anlayışla tarafsız bir şekilde gerçekleştirilir. Uzun yıllardır gelişmiş ülkelerde uygulanan alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinden biri olan arabuluculuk, ülkemizde bir süredir başarıyla uygulanmaktadır. Anlaşmazlığı daha kısa sürede ve daha az masrafla çözmek, her iki tarafın da memnuniyetini sağlayarak, mahkemeye getirmeden, sadece tarafların uzun yargılama süreçleri tarafından yıpranmasını engellemekle kalmayacak, aynı zamanda mahkemelerin iş yükünü azaltarak daha etkili ve verimli bir şekilde hizmet edecektir. Hepimizin bildiği gibi, arabuluculuk dostça bir çözümdür, ilişkilerin bozulmasını önler ve kırık ilişkileri geliştirir. Öte yandan, yargılama sonucunda alınan kararlar mevzuata uygun olmakla birlikte, bazen bir tarafı bazen her iki tarafı da tatmin etmemekte ve kararın uygulanmasında bazı sorunlar oluşmaktaydı. Arabuluculuk yoluyla varılan anlaşma, taraflar arasında karşılıklı rızayı sağladığı için sosyal barışa da büyük ölçüde hizmet etmektedir.

Değişen dünyada, anlaşmazlık sayısının hızla arttığını görüyoruz. Bunun nedeni, elbette, ekonomik gelişme, köyden şehre göç ve insanların her geçen gün hak arama konusundaki farkındalığının artmasıyla birlikte, sadece ülkemizde değil, tüm dünyada dosya sayısı artmaktadır. Dosya sayısı arttıkça, yeni adliyeler inşa etmek ve yeni mahkemeler kurmak elbette bir çözümdür, ancak asıl önemli olan burada mahkemeye gelecek dosya sayısını azaltmak ve insanların sorunlarının barışçıl bir şekilde çözülebileceği arabuluculuk ve tahkim gibi dostça çözüm yöntemlerinin geliştirilmesini desteklemektir. Temmuz 2021’de tüketici hakları arabuluculuğa dahil edildi. Esasen, anlaşmaya ve uzlaşmaya çok uygun bir toplumuz. Temel beklentimiz, arabuluculuk toplum, iş dünyası  ve işveren tarafından bilinmelidir.

Alanya Arabulucu avukatlar
Alanya Arabulucu avukatlar

Arabuluculuğun faydaları toplum tarafından görülmeye başlandı. Tahkim ve arabuluculuk aslında kültürümüzde var. Önceden insanlar arasında anlaşmazlık olduğunda, ticari olsun ya da diğer konularda; yaşlılarımız ne derlerse, kabul edilirdi. Ticaretin ulusal ve uluslararası boyutlara ulaşması, taraflar arasındaki anlaşmazlıkların mahkeme yoluyla çözülmesine yol açmıştır. 2012 yılında hukuk sistemimize giren ‘arabuluculuk merkezi`, dünyada 150 ülkede uygulanmaktadır.  Anlaşmazlıkların giderilmesi için  tahkim ve arabuluculuk Merkezi kurulmasına başlanmıştır. İş dünyasındaki tüm anlaşmazlıkların yargı yoluyla çözülmesi adliyelerin yükünü artıyordu. Kısa sürede daha adil ve şeffaf bir uzlaşma zemini oluşturduk. Uzun süredir devam eden ticari davaların zamanını ve maliyetini azaltan ve uzlaşmayı ve anlayışı hakim kılan bir yaklaşımı destekleyen bu sisteme sahibiz. Zaman, iş hayatındaki en önemli sermayedir. Ticaretimizi kolaylaştıracak, ekonomimizi ve yargı Sistemimizi güçlendirecek, toplumsal barışımıza katkı sağlayacak her düzenleme önemli ve değerlidir, bir ülkede güçlü adalet duygusu ve güven varsa , o kadar güçlü ekonomi oluşur. 

 Arabuluculuk görüşmeleri “gizlilik ilkesi” ile gerçekleştirileceğinden, ticari itibarın korunması bu sistemin en büyük avantajlarından biridir. Anlaşmazlıkları adil, tarafsız, hızlı ve doğru bir şekilde çözmek için, tüm iş adamlarımız iş ve ticari anlaşmazlıklarında tahkim ve arabuluculuk sisteminden yararlanmalıdır.

Yazar Sibel Demiral

KTÜ Hukuk Lisans Mezunu ve Yüksek Lisans programına devam ediyor. Gazipaşa Doğumlu, Mesleki hayatına Alanya'da başladı. 2020 Ocak tarihinden beri Alanya'da Arabulucu Avukat olarak görevlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir